Adhdpappan

Blev precis nedsparkad!

Fick precis benen undansparkade av Transportstyrelsen som gav mig in direkt sparken från min tjänst som tågvärd efter 5 prickfria år på rälsen där jag servat Stockholms pendlare med bästa servicen och med mitt ständigt vakande öga har jag hjälp diverse pendlare ur situationer andra aldrig skulle klarat av eller ens lagt märke till.
Previa och Transportstyrelsen har tagit beslut att min adhd är en sådan funktionsnedsättning att jag inte får vara kvar på järnvägen.
Detta går att överklaga men jag får istället plocka tidningar vilket aldrig kommer ske då jag har rätt till min prickfria tjänst som ombordarbetande tågvärd!

Önskar det öppnas en ny lucka med ett nytt arbete där jag får platsa in med min ADHD som Transportstyrelsen ser som en böld med deras personliga tycke.

Hur hittar jag en person som vill kriga för mina rättigheter??

Ärlighet varar längs eller??

20140415-174425.jpg

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Rikard Grossman-Nielsen

  Transportstyrelsen. Om du kunde finna någon som kan hjälpa dig skulle jag råda dig att försöka överklaga ditt ärende till europadomstolen.
  Jag är inte jurist men kanske kan ge dig något tips på vägen om du mailar mig.

 2. Susanna Nilsson

  Hej! Det känns hemskt att blir så orättvist behandlat av arbetsgivare. Sammhället har så många fördommar nä det gäller ADHD. Kämpa på du är värd, jag förstå din situation…det är fruktansvärt att man behöver skämmas för att har ADHD. Jag har det och är stolt av mig själv även om jag haft o har problem att få jobb.

  Susanna

 3. Sussana Nilsson

  Hej!
  Stå på dig du ska behandlas med all respekt…jag blev dålig bemött och missuppfattad på grund av min ADHD. Jag haft otur och jobbat på ett ställe där chefen varit opålitlig och inte tyckte om mig…lämnade dålig omdöme om mig för andra arbetsplatesr. känns att man inte tas på allvar.det som du sa att man hoppas att hitta arbetsplats där man kan passar in
  MVH suss

 4. Natasha

  Av slump hamnade jag på din blogg när jag läste andra bloggar, och vilken chock sen då!
  Shit! Vad tänker de med??? Det ser riktigt illa ut för de nu!
  Hade ingen aning om att du hade ADHD, har oxå diagnosen 😉
  Hoppas allt löser sig och attt du får upprättelse! Kriga på!

  //Natasha din fd granne 😉

 5. Malin

  Satt på tåget och funderade en stund över varför jag kände igen dig, vi pratade ju en stund när din maskin strulade och jag och sonen skulle åka 2 på mitt kort 🙂
  Tack för trevligt bemötande istället för vissa som ev skulle suckat och sagt att jag borde ändrat det på stället man tankar kortet på…
  Väldigt glad över att det dig tillbaka på tåget eftersom att jag vet själv vad det innebär att ha diagnosen och sättet man ibland måste försvara sig!
  Ha det gott soliga hälsningar Malin

  1. adhdpappan

   Hej malin! vad trevligt att få beröm av dig och hoppas resan gick bra utan bekymmer:) för mig är service A och O och jag ringde in direkt om eran resa.
   Tänk att lite ADHD gör att man tänker utanför boxen och man kan lösa saker med hjärtat och välvilja för allas bästa:)
   På återseende och ha en trevlig kväll. / Jimmy

 6. Peter Westdahl

  Förslår att Du snarast kontaktar en advokat som är specialiserad på mänskliga fri-och rättigheter, arbetsrätt och transporträtt. Kan nog inte uteslutas ett tågkaos om man testade alla lokförare, som gör ett väldigt fint jobb. Kanske kan jag hjälpa Dig till en lämplig advokat som Du passar ihop med. Maila mig i så fall om det på både [email protected] och [email protected]. Jag har inte läst alla kommentarerna. Jag vet inte om Du redan har en advokat. Advokaten Du väljer kan informera Dig om gällande rätt. Och förslå vad som eventuellt kan göras. Redogör för ekonomi m.m. Mvh Peter Westdahl. Advokat.

 7. roger renfjäll

  den som har blivit diagnostiserad, har troligtvis påbörjat en behandling, som brukar leda till att man arbetar utifrån de förutsättningar som alla människor har…har man däremot adhd och ingen eller behandling, så behåller man jobbet, ty då är man ju fri ifrån diagnos. detta ska inte få förekomma. att straffas för att man tar tag i sin situation, kan inte vara lagligt. det måste, på ngt sätt, gå att trycka fakta i beslutsfattarna, dvs att. den som medicinerar med gott resultat är exakt lika funktionsduglig som vem som helst….

  1. adhdpappan

   Här har du fullständigt missat en heldel kära du!
   Har jag ljugit i 5år? Har du ens läst eller lyssnat på radion?
   Jag har arbetat i 5 år prickfritt JA!
   Kollegor, resenärer, chefer, SL, väktare, poliser, kontrollanter mm människor har ALDRIG klagat på mig!
   Nu har jag fått en Diagnos 32 år gammal! Jag va 27 när jag började arbeta på Sthlmståg!
   Luktar lite avundsjuka på likes 😉
   Trevlig kväll

 8. Sofia

  Hej alla (och hej Mattias ADHD Roos)

  Jag har också använt RiVe Juridiska Byrå, de hjälpte mig att få skadestånd efter att jag sades upp, de är helt gratis och tar endast en viss % av det de tjänar in i skadestånd, om de inte lyckas så kostar det inget. Det var Richard Stockfjäll som hjälpte mig också och vi fick ut 240 000 kr i en förlikning utanför domstol, de är specialister i dessa fall. Stå på er alla!

  Sofia

  1. adhdpappan

   Många sa åt mig vara tyst också, hade säkert kunna vart och struntat i medicin som jag inte tagit jämt iaf. Men det hade bara slagit tillbaka på mig så jag valde att vara ärlig. Ett hårt slag men viktigt att detta kommer fram.

  1. adhdpappan

   Hej Patrik! TUSEN TACK det betyder så mycket att du engagerar dig och att du berättar det för mig. Jag hade stavat fel också ”mima” skulle va mina så klart:) men det går fort med mobilfingrarna.
   Uppskattar alla pepp jag kan få då det då det gör mig starkare att inte ge upp! Finns bara kriga för mina och andras rättigheter.
   Jag önskar dig en trevlig påsk Med vänlig hälsning, Jimmy

 9. Patrik Rydh

  Hej Jimmie!

  Du skriver följande:

  ”Hur hittar jag en person som vill kriga för mima rättigheter??”

  Jag kommer att kriga för dina rättigheter min vän. Jag är mycket aktiv på nätet och kommer att skrika högt om detta. Detta är så fel på alla sätt.

  Till att börja med så blir jag heligt förbannad när jag läser det här. Detta är så fel på alla sätt och viss. Jag har växt upp med att man ska respektera alla människor oavsett religion, sexuell läggning, hudfärg, funktionsnedsättning osv. Samtidigt som jag blir förbannad så gör det också otroligt ont i mitt hjärta när jag läser din text.

  Fortsätt att kämpa min vän och kom ihåg att det är din fd arbetsgivare som är den stora förloraren i detta då dem förlorade en god arbetare. Så länge du kämpar så ska jag kämpa för din rätt att vara just dig själv och ingen annan.

  Ta hand om dig!

 10. Mi Ritzèn

  …är det inte fashinerande… du har jobbat fläckfritt under så lång tid!!!
  Så tar du själv ansvar och gör en utredning… och då får du som tack för detta sparken!!!
  Var är Svensk politik och samhälle på väg?
  Jag har gjort tre världskarriärer… lyckats toppen på alla plan. Blev invald i socialnämnden som politiker… men när det uppdagades att jag har ADHD – det är jag född med – så ombads jag avgå av den inre Moderata kretsen i Motala.
  Är det att behandla alla med lika värden??? Är det att vara folkvald???
  Det ansågs skrämmande för folket då ADHD personer kunde bli arga… sades det… arg är det jag mest sällan blir… jag är överbegåvad gällande foto minne… och detta har många chefer tackat mig för… då tänker jag… dessa som uttalar sig utan kunskap… ska de få sitta kvar på sina poster???

  Se som väljer att göra en utredning har förmåga till mer från första början. Förstod vi inte att något var annorlunda med oss skulle vi inte söka svar. Vi har alltså sunt förnuft… är det sunt förnuft att ge människor sparken som faktiskt värnar om sig själv och andra på mer ödmjukt sätt än många andra???

  Då vill jag bara notera… alla de som inte utrett sig – vem ska då bedöma dem? Eller snarare märka dem ?!?!
  Den person på transportstyrelsen som godkänt en lag som diskrimminerar alla personer med funktionsnedsättning över en kam – VAD är det för FEL på HEN???
  Är alla ex tvingade att genomgå utredningar för att få arbeta på poster likt den du haft tidigare???…. nej som bekant kan ingen människa tvingas genomgå en utredning… ja för den som är tillräckligt klippsk behös inte fler argument till hur FEL du bemötts. Jag sänder dig all styrka! Kämpa på! Om inte för din egen skull – så för alla de som inte orkar kämpa i en välfärd som liknar… jag vill inte ens uttala orden för vilken nivå detta stannar på….
  Omtanke!
  Hn Mi
  http://www.miritzen.com

  1. adhdpappan

   Hej Mi! Så skrämmande att läsa alla historier om hur det verkligen ser ut där ute! Mörkrädd är bara förnamnet vad man blir.
   Tänk om alla med adhd säger nej nu strejkar vi då skulle hela samhället rasa sönder! Varför är adhd kopplat till våld hela tiden kan jag undra, och att de är ok med denna diskriminering bland politiker är ju helt sjukt!!
   Jag får mer styrka ju mer jag läser och vill fasen göra skillnad!!
   Intressant läsa din historia och bra att du skriver och uppmärksammar.
   Önskar dig en trevlig påsk och tack för stödet!
   Kram Jimmy

 11. Anna

  Det gör mig ledsen att läsa om hur du behandlats. Kämpa på! Och fortsätt träna thai, det är en underbar sport!

 12. Janne Nilsson

  Ja tyvärr så följer nog arbetsgivaren dom lagar och regler som finns men det betyder inte att det är rätt.Alt för mycket av vårat skydd i arbetslivet har blivit urholkat de senaste 7 åren. Vad röstade ni på senast? Alla har rätt till ett jobb. Tänk på vart ni lägger eran röst för det har stor betydelse

 13. adhdmamman

  Vi är friska men med en snabb hjärna. Den vill fixa allt o alla. Vi är glada och intresserad av allt
  ..

 14. adhdmamman

  Du älskar din adhd, den hjälper dig med mycket… men ibland tror folk att man är ouppmärksam endast och bara förvad de tror. Vi är de absolut bästa på vårt jobb för där e det fokuserat dreadlines och struktur.

  Hemma däremot finns hypern i många olika skepnader, det är där vi lär oss att bli fokuserad på jobb.

 15. Marie

  Skamligt! Själv blev jag ifrågasatt då jag skulle förlänga min behörighet för buss o lastbil på mitt körkort….WHAT! Man kan väl köra utan att det behöver vara i yrkestrafik…blev så förolämpad att jag ringde upp o ifrågasatte på vilken kreterier dom grundade sina beslut! Svaren va inte direkt tydliga utan lite undfallande o att hon inte riktigt kunde svara på mina frågor…Jisus! Jag frågade bland annat om dom hade någon statistik på olyckor o om inblandade hade adhd? Ne det va ju en intressant aspekt sa hon då…det skulle hon ta upp med ansvarig….jag trodde inte mina öron! Nu fick jag mitt körkort förlängt men hade det inte blivit så hade jag ”vänt upp o ner på jorden” Stå på dig Jimmy, du ska ha skadestånd sen när kampen är vunnen!

  1. adhdpappan

   Hej Marie! lite väl lustigt att dom själva inte vet vad dom gör men stoppa oss går bra utan kunskap i ämnet… det är bara kämpa och bevisa motsatsen
   kram och glad påsk

  1. adhdpappan

   Hej Manella! försker öppna din blogg men det händer inget:( det är absolut helt ok att skriva och dela detta!! tusen tack och testa länka igen kram

 16. Manella

  Åh jag blir så arg när jag läser vad du råkat ut för. Hur korkade får de vara? Att sparka en som i fem år skött sitt arbete prickfritt för att han har ADHD. Jag blir så irriterad och arg, att man ens kan göra något sådant. Och dessutom finns där folk som ska kommentera med negativa saker. Vart är denna världen på väg egentligen?
  Utreddes själv för ADHD när jag var mindre men de avbröt utredningen så fick aldrig möjligheten att veta om det var det jag hade eller inte. Men det jag vill komma till är att man är lika värdefull människa för det =) hoppas du står på dig, tycker inte de ska komma ”undan” med detta för de har enligt mig gjort något kränkande och stort fel. Kan man ens sparka någon för en sådan sak? :O

  1. Martin

   Skönt att du slapp diagnos dom här utredningarna är riggade och diagnoserna sätts godtyckligt. Vi behöver avsaffa dom här kränkande diagnoserna så alla kan behandlas lika. Det är samhällets krav det är fel på.

 17. Maria

  Hej Jimmy! ..här är Maria här igen…Tack för svar. jJag förstår dig och hoppas bara det bästa att du får all hjälp och stöd från facket mm.. Du är inte ensam som har det svårt.. Du klarar dig sig så bra sätt fast det blir kämpigt för dig.. Men du är tuff!
  Jag önskar dig en trevlig Glad Påsk ! Varma hälsningar Maria

 18. Jennifer

  Hej,

  Jag är så förbannad över att du råkat ut för detta. Inte bara på grund utav ditt ”förlorade” jobb, men alla andra ”backlash”-känslor hela situationen säkert medfört…två steg fram och ett steg bak. Du har förmodligen kämpat tillräckligt, och starkt nog klarat av att skapa dig ett bra och värdigt liv. Tragiskt att Sverige år 2014 fortfarande är så ignorant och fördomsfullt. Att allt fokus ligger på dig när det är dem som ska ta denna smäll, fel person har fått ta konsekvenserna. Dessutom denna lathet som jag inte fattar hur man kan ha i ett informationssamhälle. Hur svårt är det att göra research innan man tar viktiga beslut tas. Må dem skämmas för evigt! För dig kommer det ordna sig, håll ut!

  1. adhdpappan

   Hej Jennifer! Kom precis på idag hur stort det blev och känslorna kommer sakta, det börja smälta in och jag inser hur viktigt detta är för alla med diagnos! Jag får ta smällen nu och va ansiktet ut för många berörda. Mitt lilla liv är helt plötsligt öppet och det är bara försöka anpassa sig.
   Tack att du skrev och ha en kanon påsk:)

 19. Maria

  Hej Jimmy!
  Hur kan hon sparka ut dig? Det finns många som har det och klarar sig bra på jobbet. Jag har en son som fick diagnos AHDH för ca 2 år sedan..Han jobbar på en Läkemedelsverket. Han har inga problem på jobbet…jag önskar dig all lycka och hoppas du stannar kvar på ditt jobb.. Du förtjänar att stanna kvar!

  1. adhdpappan

   Hej Maria! Det är Transportstyrelsens regler som
   Stoppar mig och jag måste vänta på omplacering i väntan på att göra en överklagan och söka dispens.

 20. Kalle

  Vilken tur att adhd diagnos snart kan vara ett minne blott då forskare äntligen förstått att diagnosen inte existerar. Snart har du jobbet tillbaka.

 21. Charina Backman

  Tyvärr är samhället fyllt med fördomar kring AD/HD och andra funktionshinder. 2014 och vi har inte kommit längre! Jag har själv blivit drabbad av en statlig arbetsgivare som jag anmälde till DO. Det resulterade i att det fastställdes att jag aldrig misskött mitt arbete pga diagnos. Men tyvärr fick arbetsgivaren rätt där förklaringen var att ”arbetsgivaren har rätten att leda och fördela arbetet”. Men jag säger ändå stå på dig och anmäl diskriminering! Jag är stolt över att ha anmält min arbetsgivare trots att det icke slutade som jag önskade. Bättre att anmäla än att tiga och låta det bero!

 22. Fredrik Larsson

  Anmäl GENAST till arbetsdomstolen och Diskrimineringsombudsmannen! Detta är ju fullkomligt befängt: funktionshindrad är man ALDRIG i generell bemärkelse, det är man ALLTID i förhållande till en situation. Om man till råga på allt bevisat sig fungerande – högfungerande, till och med – i arbetssituationen, då är det inte stort bättre än när man på trettiotalet började avskeda eller degradera kompetenta personer på grund av att de var judar.

  Att omsätta fördomar i politik, det är djupt förkastligt, fegt i många fall – man hänvisar till att kunderna inte gillar den kategori man tillhör – och inte minst slöseri med mänskliga resurser.

  LYCKA TILL!!

 23. Karpen

  Det är inte du (Jimmy) som har ett funktionshinder utan Transportstyrelsen…

  Det är inte första gången Transportstyrelsen tabbar sig såhär – senast var ju fallet med en lokförare, sedan har det även varit fall där körskoleelever med samma diagnos och-/eller annat inom NPF, som jagas av Transportstyrelsen på intyg från läkare och utdrag över eventuella mediciner (oavsett om personen i fråga medicinerar eller inte). Pga diagnos, så måste de som ansöker om tillstånd fixa ett läkarintyg, dock inte alla andra… när studier visar att risken för bilolyckor/vårdslöst beteende i trafiken tycks vara större hos de med neurotypiskt syndrom än de med NPF… ;D

  Allt sker godtyckligt, beror helt och hållet *vem* som handlägger ens ärende hos Transportstyrelsen och *vem* bedömande läkare är… men inte nog med det, Transportstyrelsen anser att deras egna läkare, utan specialistutbildning inom psykiatri och flerårig yrkeserfarenhet inom området, är bättre att bedöma enskilda fall (som de inte ens träffar) än läkaren som skrev intyget för berörd part.

  Dock är det här inget som är uteslutandes aktuellt för arbetande inom transportsektorn, utan även i andra sammanhang. Folk som gör ett bra arbete som kastas ut när det kommer förfrågan om mindre anpassningar (vilket det finns lagstöd för) – ofta kastas folk med NPF-diagnos ut direkt när arbetsgivare får reda på detta – via trakasserier av chef/medarbetare alternativt chefens egna tyckanden. Exempelvis fallet med förskolechefen som kickades.
  Kan även tala för mig själv – nyss blivit utkickad från ett arbete som en bara har goda omdömen från klienter och medarbetare – dock ansåg chefen att NPF skall bannas. Var inga problem att tala OM svårigheter utan att nämna diagnoser, dock när en nämnde var jag helt plötsligt ett hinder och inte samma person som en var tidigare. Det här är ändå folk som arbetar inom vården.

  Det spelar ingen roll om en människa med ex ADHD har goda omdömen från tidigare praktik -och arbetsplatser – kvittar om personen i fråga har en eftertraktad utbildning oavsett nivå – framkommer diagnosen, då blir det tack och hej då.

  /Assburgare med ADHD.

 24. Ted

  Detta är helt sjukt, fick diagnos för två månader sedan men har inte vågat ge min arbetsgivare. Jag har också jobbat fem år med Excellence results för samma företag men vill inte ge dem någon anledning att sparka mig. Hemskt att man ska behöva riskera det.

 25. Kristina

  Många nya studier visar att adhd inte behøver ses som något negativt utan bara en av många olika personlighetstyper som behøvs før mænnsklighetens øverlevnad. Kreativa, energiska, nyfikna och vill utforska etc. Precis som høgsensitiva ær bra før att de ær empatiska, reflekterande etc etc. Men det nuvarande systemet vill att alla ska vara i boxen. Jag førstår att man ska ta medicin etc om man tycker att det hjælper, men man ska vara førsiktig med att gøra om det før mycket till en ”sjukdom”. Unika hjærnor tenderar till att finna unika løsningar. Edison skulle tex idag sækert ”diagnostiseras” med ADHD!

 26. Johan

  Mycket intressant läsning, du ska se att det kommer säkert ngt gott ut av detta, säkerligen är det transportstyrelsen och dess regelverk som är direkt felaktigt. Jag råkade ut för en liknande grej för fem år sedan. Jag sökte ett jobb som tekniker på tågledningscentralen och blev nobbad pga astigmatism (ett synfel) som går att korrigera med glasögon, deras personalläkare skämdes över att han var tvungen att underkänna mig. Pga andra omständigheter så var det det bästa för mig att jag inte blev anställd där, men det är en annan historia.
  Önskar dig lycka till!
  /Johan

 27. Dino

  Detta är skandal
  så länge du sköter ditt jobb så ska du självklart få behålla det
  Lycka till i din kamp om att få rätt till få tillbaka tjänsten

  Mvh en som är stora syster till en lillebror med diagnosen ADHD

 28. Ninne

  Kämpa på
  Det är sjukt
  Att de som har diagnos adhd ska få sparken helt sjukt
  De som aspberger är livsfarliga i trafiken och får inte ta körkort
  Glad påsk !

 29. Diagnosen

  Är själv 34 år med ADHD. Har alltid hållit tyst om det men behövs sådana som är öppna och då blir jag riktigt lack när det drabbar sådana som dig. Fortsätt kämpa, är övertygad att det kommer lösa sig!

 30. Petra

  Hej Jimmy

  Jag har knappt ord för att beskriva hur kränk jag kände mig när jag läste om vad som hänt dig och jag förstår att de e lång väg i kamp.

  Ja e själv diagnoserad med ADHD och asperberger syndrom och mig flyttar man runt på och verka inte villa hitta nått åt.
  Jag fick min diagnos nu för ca 3år sedan och jag e nu snart 28år jag lever med min sambo och min dotter 3år.
  Jag kämpar varje dag för att få rätt igenom då man inte accepterar någon som e anorlund utan man ska flytta undan oss så vi inte e synliga.
  Har själv varit i en sitts där man ska vara ärlig tycker man inför en arbetsgivare då jag talade om att jag hade diagnos och vad de var – var på att jag får svaret att ja men då kan du ju vara på lagret då vi inte vill att kunder ska se att vi anställer såna som er

  Fy fan va man blir arg på alla diskriminering som ska till så fort man har någon form av diagnos. Jag fattar inte att dom som ansäller personer kan få sätta sig ner döma ut personer med diagnoser.
  Vi e fan då lika mycket värda och vi kan klara mängder av saker. När ska vi med diagnoser få rätta att kunna visa att vi faktiskt kan klara av samma saker som vilken annan människa som helst???? Jag blir fan bara så mål lös.

  Med vänlig hälsning Petra

  1. adhdpappan

   Hej Petra!! Vilken sjuk situation att få höra det du fick av din arbetsgivare! Som jag skrev innan till någon att man blir bara mer och mer mörkrädd av folks sett att se på detta.
   Ha en trevlig påsk och tack för stödet

 31. Sofia

  Tack för att du orkar kämpa! Har tre barn med Asperger, Autism och ADHD. De ska oxå ut i arbetslivet om några år och din strid kommer göra skillnad för kommande generationer med samma bekymmer

 32. Helena

  Vad ger detta för signaler till alla barn med Adhd som kämpar i skolan för att ”bli något”? De kan väl lika gärna slängas rakt i fängelset då… varför ens låta dem gå i skolan? Blir både arg och ledsen av att läsa om detta. Adhd-människor kan lika gärna vara en stor tillgång. De är många gånger mer flexibla och har ofta koll på vad som händer runt omkring. Adhd har inget med intelligens att göra och i många fall växer det tom bort. Man lär sig istället hantera sina ”svårigheter” och utveckar ofta en stor insikt, har uppmuntrande humor och är inte den som dömer andra i första taget.

  Utred alla i chefspositioner istället. Det är bevisat mycket vanligare med psykopater i chefspositioner, och de är de riktigt farliga människorna, totalt hänsynslösa som gärna sparkar på de som är äkta eller redan ligger ned.

  Stor kram till dig från en Adhd mamma.

  1. adhdpappan

   Hej Helena! Tänkte på att först ska barn ha hjälp av samhället sedan ska det sparka undan benen på dom när självförtroendet äntligen tagit upp dom…. Skrämmande är detta och det är bra att det kommer upp till ytan nu! Vi kämpar tillsammans.
   Ha en glad påsk och tack att du skrev

 33. Sophia

  Hej!!

  Läste precis i Aftonbladet och jag blev så jäkla arg. Jag fick min diagnos i oktober förra året och håller just nu på att ställa in mig på mediciner.
  Har precis som du också alltid känt att någonting fattats i mitt liv, jag va aldrig som alla andra.

  Jag mådde faktiskt väldigt bra när jag fått min diagnos för hela mitt liv föll på plats och jag skäms inte för den heller.
  Men för en vecka sedan insåg jag livets hårda skola när det kom till att ha fått den diagnosen.
  Jag har drömt om att bli polis sedan barnsben och ringde till rekryteringsmyndigheten för att kolla hur de såg på en adhd diagnos och svaret blev ” sök du men på eget bevåg för vi vill ha in friska personer och med tanke på så många sökanden så är det inga problem”
  Det finns olika nivåer på denna diagnos och det borde vara en bedömningssak att göra i varje enskilt fall tycker jag.
  För helt ärligt, de kan väl ändå inte gå och tro att bland alla dessa poliser så har ingen utav dem en adhd diagnos!?
  Samma med tågvärdar (eller ja vilket yrke som helst faktiskt), det handlar bara om lämplighet och vilken nivå på funktionsnedsättningen man har för att prickfritt kunna utföra sitt arbete.
  Du har kunnat utföra ditt arbete utan några konstigheter innan och då har allting varit ok, nu helt plötsligt är du inte längre lämplig!! Så jäkla dumt och korkat att man blir mörkrädd!

  Så vad är då en frisk person i deras ögon? För det finns många ”friska” personer som ändå inte är lämpliga eller som gör misstag som kan kosta andra människor livet eller ställa till det på andra vis.
  Så vi som har vår diagnos journalförd eller som är öppna med det, då är vi sämre än någon som har exakt samma diagnos men inte i journal eller som väljer att vara helt tyst om det!?
  För arbetsgivaren hade ju valt den andra personen för den är ju ”frisk” och lämplig för jobbet.

  Vi lär våra barn att man inte ska ljuga och att man kommer längre med sanningen, men så är ju inte fallet längre.
  För man kommer inte längre med att berätta sanningen, man kommer längre genom att ljuga och dölja.
  Är det så det ska vara?
  Ska man behöva skämmas för sina diagnoser? Ska man behöva oroa sig över kommande jobbsökningar att ens diagnos ska stå i vägen? Ska man behöva ljuga och dölja av rädsla för att bli bortsållad och åsidosatt? Ska man behöva känna sig som en värdelös person som ingenting är värt för att man har en funktionsnedsättning man inte valt själv?

  Nä kämpa på du för detta, jag kämpar gärna med dig i detta om du vill det!?
  Vi som har denna diagnos förtjänar inte denna särbehandling på något vis.
  Om vi är fler som går ihop och försöker nå ut och kämpar tillsammans, så kanske vi kommer någonstans!

  Hälsningar,

  Sophia

  1. adhdpappan

   Hej Sophia! Vad bra att du skrev här, precis som dig så har jag drömt om polisyrket men va innan jag gjorde utredningen osäker om jag skulle göra den men fick höra av många att adhd är inget dom bryr sig om… Vad fel jag hade och att säga att adhd är en sjukdom är helt åt skogen!!! Det går inte bota adhd man lär sig leva med det och hur man ska fungera så bra som möjligt precis som vilket människa som helst. Verktygen finns och jag mår kanon idag trots denna förbannade diskriminering som inte ska finnas! Vi krigar och kämpar för våra rättigheter och jag står upp för alla ska ni veta!
   Du och jag har rätt att bli poliser precis som alla andra!
   Kram och trevlig påsk nu kör vi!

 34. Mårten

  Det löjligaste jag hört.
  Att folk inte kan läsa på vad ADHD är och fråga dig hur DIN ADHD påverkar just dig.
  ADHD kan ju visa sig på tusen sätt.
  Din ADHD kan till och med vara en fördel som tågvärd.
  Jag har ADHD och är fotograf. I mitt fall så har jag ofantlig nytta av min ADHD i mitt jobb och jag ser det som en fördel. Jag har tex. mycket lättare än mina kollegor att under extrem press få bra koll på läget pga. att min ADHD gör att när mitt adrenalin höjs så uppfattar jag allt i slowmotion och ser allt klart, när andra får panik och blir handlingsförlamade. Just denna ADHD-egenskap kan man säkert ha stor nytta av som tågvärd också.
  De ska troligtvis vara glada för att du har ADHD och se det som en tillgång.
  Om du jobbat i fem år prickfritt, så kan de knappast sparka ut dig från ditt jobb.
  Lycka till med det juridiska, det kommer gå fint!

  1. adhdpappan

   Hej Mårten! Visst är det så att man har fördel av sin adhd, när folk nu säger att tänk om det händer en sak som pressar mig…. Jaha pressad kan jag bli när som och även blivit ett flertal gånger i livet men min snabba hjärna gillar pressade stunder för då kan jag jobba som jag ska prickfritt och precis som jag ska:). Dumheter är det när folk drar slutsatsen att man skulle va en tickande bomb istället för att ta reda på fakta om ADHD.
   Ha en kanon påsk och tack att du skrev

 35. Jacob T

  Tycker ADHD kan få en att jobba så mycket bättre än andra. Det är som att man fastnar i det man gör och allt annat (problem, tankar, osv) bara försvinner, bara jobbet finns, här och nu.

  Så jobbar jag utan medicinering, om jag tar då jävlar. Äter lunch på 5 min sen ut och jobba, skippa ficka, skippa prata, bara jobb.

 36. E

  Jag har levt med diagnosen adhd sen jag var fyra år.
  Jag har fått kämpa genom skolan och för min egen rätt att få ta plats i samhället sedan dess. Bara för att man har en diagnos är det som att man inte ses som en person längre utan bara som en diagnos, något som inte ska vara där.
  Jag fick lära mig att man kan arbeta med sin adhd ”tygla” den och det har jag gjort sedan jag fick reda på det. Idag jobbar jag som yrkeschaufför och har gjort det i snart 5 år. Felfritt. Dom sa att jag inte längre har en diagnos, för den märks inte av längre.
  Att du har fått en diagnos gör dig inte till en sämre person, du har snarare bättre kunskaper än andra med tanke på att ”vi” med adhd är mer observanta eftersom vi får impulser från allt i vår omgivning. Låt dom inte trampa på dig, kämpa på som bara den. För du har lika mycket plats i samhället som vilken annan som helst.

 37. Dennis

  Hej!

  Tyvärr är det Transportstyrelsen du har att göra med och dom agerar som envåldshärskare och anser att deras invalda förtroende läkare har högre kompetens än t.ex en överläkare som är specialist på sitt område och har forskat inom detta området hela sitt yrkesliv. Dom gör precis som dom vill och, ursäkt ordvalet, skiter fullständigt i vad du eller andra anser. Eller i vad som faktiskt är det rätta. Det måste snart till något som gör att dom inte får agera på det sätt som dom gör mot vissa människor. Jag hoppas du inte ger upp och kämpar för din rätt mot denna instans som är full av människor utan varken kännedom om sjukdomar eller människor.

  1. adhdpappan

   Hej Dennis! Just därför kommer jag inte ge mig utan alla ska upplysas om detta problem och jag hoppas dom har en svettig påsk nu när media är dom på hugget! Kämpar för alla har jag bestämt och detta handlar inte om bara mig.
   Ha en trevlig påsk 🙂

  1. adhdpappan

   Hej! Företaget följer Transportstyrelsens regler och jag får kämpa nu för att få min tjänst tillbaka!
   Boven är dom sitter på Transportstyrelsen och dömer folk!

 38. Louize

  Hej du fina!

  Läste precis artikeln i tidningsuppslaget, blev så illa till mods av din berättelse. Den här ofattbara bemötelsen du fått av dem är så fruktansvärd. Själv fick jag precis diagnos av dylik skattning, Adhd och Autism spektrum. Det fick jag nu förra året på papper, jag är själv vuxen utredd (23 år) är ensamstående mor och har aldrig haft problem med varken arbete eller kollegor eller min mammaroll. Aldrig. Vem fan tror att man ska tappa sin förmåga pga en diagnos? Dessutom har du skött dig hittils så dehär är bara absurt, otroligt skrämmande beteende av dem. För mig har min adhd diagnos faktiskt lättat på trycket, jag fick svar på många frågor och faktiskt har vi en så pass kreativ och driven anda att den toppar många andras engagemang. Jag tycker verkligen inte du ska arbeta kvar, du har nu hängt ut dem och det gjorde du rätt i. Men byt arbete, gör något du faktiskt förtjänar! Sluta aldrig tro på dig själv heller, dessa miserabla människor har betett sig horribelt.

  Stå på dig!
  Vänliga hälsningar,

  Louize, Sthlm.

  1. adhdpappan

   Tack Louize! precis som du skriver så är en diagnos inte negativt och gör det sämre, för mig är det positivt då jag lär mig massor istället. ha en trevlig påsk:)

  2. adhdpappan

   Hej Louize! Min spontana tanke är nej jag ville inte va kvar ville bara försvinna men snabbt så tänkte längre än så att jag har fasen rätt till den tjänst jag är utbildad för och som jag skött kanon i 5 år! Gör rullande säkerhetstester med prov och klarar allt jämt! Vem ska döma och säga att jag är en tickande bomb ombord?? Varför skulle jag i så fall inte va det var jag än befinner mig! Lås in oss alla med adhd så ska vi se hur samhället brakar ihop. Kluven fråga om man vill vara kvar men jag trivs med mina fina kollegor och nu får vi se vad framtiden säger.
   Ha en kanon påsk och tack för din kommentar.

 39. E

  Har själv asperger och ADHD. Läste nyligen om en lokförare tillika aspergare som stämde sin arbetsgivare för diskriminering när han förlorade jobbet pga. diagnosen. Han fick skadestånd och jobbet tillbaka!

  Kämpa nu! – inte bara för din egen skull, du är en förebild för många med neuropsykiatrisk funktionshindring!

 40. Johan

  Hej!

  Kan bara hålla med de andra. Jag fick diagnosen för 2 år sen och jag är idag 39år. Det var väldigt skönt och förklarade samtidigt massa saker i mitt förflutna som jag aktivt flytt ifrån och nu bearbetar. Men även en dålig dag idag är bättre än en normaldag då.

  Jag jobbar på ett stort företag som inte har några som helst problem med varken diagnos eller medicinering. Det var rätt mycket frånvaro med utredningen men de var flexibla med det. Så jag kan skatta mig lycklig för det.
  Jag jobbar med problemlösning och projekt, så jag har en situation där jag kan vara utan medicin och vara kreativ och äta medicin när jag behöver fokusera.

  Om något skulle din arbetsgivare fundera över hur mycket bättre du skulle fungera som anställ med ett inre lugn än hur det måste varit tidigare.
  Att få ett erbjudande som fotomodell kan väl vara kul om du vill ha det (du ser bra ut), men jag förstår att det kan kännas kränkande kompetensmässigt.

  Utforska ADHD vilka styrkor du kan finna utan medicinering och vilka saker som är bättre med. Se det som en gåva, du har en kreativitet som platsar på en reklambyrå och med ett fokus som en flygledare behöver.
  Hitta din plats och se till att göra det du vill…det kommer gå bra.

  1. adhdpappan

   Hej Johan! precis som du beskriver att en dålig dag idag är en bättre en en normal då! ja du att bli modell och göra pengar som överlevnad skulle sitta fint men det hade jag aldrig tänk på innan haha skulle det komma erbjudande är det att fundera på:)
   har tidigare tänk på flygledar arbete då flyg är en sak jag älskar, jag lägger märkte till flyg och kan med säkerhet i många fall gissa rätt på linjer och bolag av att bara titta upp och se riktning å klockslag, märkligt tycker många men normalt för mig.
   Allt löser sig och tack för din kommentar, önska en trevlig påsk

 41. Anders Eriksson

  Skandal! Återigen har omvärlden visat sin totala okunnighet i frågan. Har du jobbat prickfritt i fem år med ADHD, så är det minsann inte några problem för dig att fortsätta på det spåret. Som pappa till två söner med ADHD, vet jag att medicinerna för ADHD hjälper brukaren att fokusera, inte tvärtom… Hoppas du får upprättelse, något annat är helt otänkbart i mina ögon.

 42. Pia

  Visst finns det regler, men detta låter löjligt. Man måste kolla hur personen skött sig tidigare, har det varit klanderfritt ska det INTE påverka framtiden!!!
  Hoppas det ordnar sig för dig!!!
  http://www.piaw.se

 43. Claudia

  Läste precis om det du blivit utsatt för, det hela är åt helvetes fel mot dig…kämpa, för detta förtjäna du verkligen inte.

 44. Isa

  Blir totalt bestört när jag läser detta och även jätte lessen.Har en dotter, 20 år, med ADHD som nu kämpar med att komma ut på den stenhårda arbetsmarknaden. När inte en arbetsförmedlingens handläggare fattar vad ADHD är så är det skitsvårt att få ett jobb därifrån. Tur att min dotter är driftig och hittar egna. När hon nu har och jag har pratat med handläggarna så förstår AMF vad hon menar. Hon kommer att få hjälp med att informera sin arbetsgivare vad det hon behöver för att få dagen funka så att hon mår bra. Men att känna osäkerheten som mamma är hemsk.
  Ännu mer blir det när jag får höra det du har råkat ut för. Håller tummarna för att det ska ordna sig.

  1. adhdpappan

   Håller tummarna att din dotter kommer fixa detta, hon har en kraft som är otrolig och det ska gå vägen trots att arbetsförmedlingen inte fattar den positiva kraften adhd har att erbjuda. kram

 45. Patric Young

  Har du läst om lokföraren som hade Asperger och blev avstängd från jobbet? Han vann sedan i förvaltningsrätten mot Transportstyrelsen och fick 100.000 kr i skadestånd.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lokforare-med-asperger-far-100-000_3450084.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20140417

  läs artikeln i svd. kanske läge att kontakta det ombudet som försvarade honom!?

  Lycka till jag hoppas du får upprättelse!!
  / Patric (känner inte dig men tränar även på TMT och sett dig där)

  1. adhdpappan

   Hej Patric! En klubbkamrat vad trevligt:) jag har kontakt med den lokförarens fru och gott om
   Stöd finns och detta kommer drivas till rättvisa!
   Ha en kanon påsk och hoppas ses på tmt en dag

 46. Cecilia

  Såhär får det banne mig inte gå till!!! Lagsök! Stäm dem för diskriminering, kränkande behandling…ja du får säkert hjälp att hitta mer lagutrymme!!!
  Kämpa!!!

  Varmt lycka till!

  Du är ett Indigobarn och det skall du vara stolt över!!

 47. Alexandra

  Detta är bland det värsta jag hört. Jag har själv grav Ad-Hd och fick min diagnos för bara några år sen. Tyvärr så ser inte många hur mycket positivt vi kan ge och hur mycket vi är kapabla till. Många med AD-HD är en tillgång då vi har våra kunskaper och det vi tycker är roligt är vi duktiga på och ju äldre vi blir desto mer kan vi kontrollera de negativa bitarna inom vårat sk handikapp. De jag jobbar för idag ser både kunder och arbetskamrater att jag är en tillgång. Jag jobbar med kunder på ett gym och de vet att jobbar jag så kan jag logga in dem på deras medlemsnummer eller namn utan att de visar sitt gymkort och vet alltid när de skall ha nyckel mm så transportstyrelsen behöver en rejäl spark i baken för vi är plikttrogna och en tillgång .. Kämpa på och stå på dig

 48. Ny diagnos

  Folk förstår ingenting, jag fick den här diagnosen när jag var 34 år. Jag driver 5 bolag och har 10 anställda. Jag har aldrig varit sjuksrikven 1 dag och aldrig krockat med bilen eller har inte heller dåligt omdöme, oftast. Hade klarat mig utan det här på papper men ville ha förklaringar till varför jag är annorlunda.

  Nu skulle vi skaffa företagsförsäkringar och då kom den första smällen. Har man ADHD så väljer försäkringsbolagen att friskriva sig från mentala eventualiteter. Dvs allt som inte är ett ryggskott.

  Jag hittade en väg runt det på två sekunder genom att skriva bolaget på en kollega och gå in som grupp. Systemet ska inte få trygga ner fullt fungerande människor. Kalla det dålig moral att fuska så men ingen ska sätta sig på mig pga anledningar dom inte förstår själva ens.

  är trött på att bli bedömd av folk med väldigt låg begåvning. Diagnosen fick jag ju i princip välja själv. Hade jag svarat annorlunda så hade jag kunnat få precis vilken diagnos som helst.

  AJA ge inte upp… ADHD är ett verktyg. Mitt tips är att slutföra ett projekt åt ggn. Blir stökigt annars.

  1. adhdpappan

   Hej! fantastiskt att du med din energi driver det du gör och det är bevis att adhd är kraft och intelligens där man kan hitta snabba smarta lösningar. Jag kommer inte ge upp så lätt och får se vad framtiden bjuder på.
   jag önskar dig en trevlig påsk

 49. Nina

  Så här kan det bara inte få gå till….Och det är inte första gången det sker heller. Fruktansvärd diskriminering! Finner inte ord…

  Stor styrkekram till dig och familjen!

 50. monica svensson

  Hej! Anmäl till diskrimineringsombudsmannen.(DO)Säger de upp dig pga din bokstavskombination,trots att du skött ditt arbete klanderfritt,kan det bli jäkligt dyrt för dem.Stäm dem!!! Jag ställer upp till 100% på dig.Har jobbat de senaste 30 åren med barn-och ungdomar med bokstavskombinationer ,Aspergers,Autism och lindrig utvecklingsstörning.Kram . Ge dig inte!!!!

 51. L

  Jag fick inte jobba kvar på ett vård-jobb även om mina kollegor tyckte jag gjorde bättre jobb än många andra där. Idag har jag hittat en plats där jag får vara den jag är, utan att behöva förklara eller ursäkta mig.

  Man ska inte döma alla företag. Det finns säkert någon annan arbetsgivare som har ett annat tänkande.

  Vill du prata jobb, ser du min mailadress.(hoppas jag) Jag pratar dagligen med människor som söker jobb. Inte för att det ingår i mitt jobb, utan för att jag vill och tar mig tid. Så vill du prata och få tips från en tjej med diagnos och erfarenhet kring lite allt möjligt, tveka inte att höra av dig.

 52. Kristian

  Nae… Ärlighet funkar inte mot en inkompetent motpart!!!

  Kämpa på!!!

  Transportstyrelsen borde fundera på hur de ska göra med alla lokförare etc som suttit in onda ryggar och kör på tradolan eller andra dövande preparat!!!

  Adhd och medicinering för att öka koncentrationen är inte dövande men fördomar och okunskap är det!!!

  Jag ogillar starkt rasism men det här är snäppet värre

  1. adhdpappan

   Hej Kristian! tänker lika gällande mediciner som bedövar och gör människor neråt, det är helt ok tydligen och sömntabletter tex eller varför inte för depression? mycket lustig jag är en glad kille som är pigg och alert men tågvärd passar inte längre… men vad är skillnaden på att åka tåg i en hytt gentemot att stå mitt bland alla människor på en platsform och ge information där det är trång och stressat kan man undra då den tjänsten är ok… om dom tror jag är farlig kanske jag ska sitta i en skrubb i en källare och sortera papper… Ha en trevlig påsk

 53. Sonja Jinnevång

  Jag tycker att de inte är riktigt kloka på transportstyrelsen.
  Varför i all sin dar gör de så här, jag begriper ingenting. Själv har jag ett barnbarn som lider av ADHD, men han uppträder vettigt numera.
  Så stå på dig och sök hjälp av facket eller tidningarna. Jag tror att du klarar av det här, så håll ut

 54. Fredrick

  När Lara Honos-Webb skrev en av sina böcker, ” ADHD/ADD som vuxen : så lyfter du fram dina styrkor” har jag för mig, så blev hon kontaktad av en mycket hög brandchef i USA. Han sa att om man skulle testa alla som jobbar under honom så skulle minst 90% ha ADHD. För vilken normal människa skulle klättra upp på taket i ett hus med 10 våningar, samtidigt som huset står i lågor, och rädda en totalt främmande person?

  Oki att vi kan vara impulsiva men jag fattar inte problemet med en säkerhetstjänst.

 55. Ewa Stenberg

  Hej!

  Anmäl detta till diskrimineringsombudsmannen, DO. Du bör ha rätt till ekonomisk ersättning plus att företaget blir illa ansett.
  Lycka till önskar
  Ewa!

 56. Natalie

  Hej! Okunskapen är stor.. Jag har själv ADHD och hör en massa fördomar allt för ofta. Jag tycker att du ska kontakta din läkare och be om ett slags ”lämplighetsintyg”. Jag är övertygad om att du även kan finna en advokat (kanske som själv har adhd) som är beredd på att kämpa stenhårt för dig!

  Lycka till!

 57. tommy

  Riktigt konstigt. Du borde inte visat diagnisen föresten anmäl till
  Diskriminering ombudsmannen en med asberger vann
  Då i ett liknande fall hoppas allt går bra men sjukt att de är
  Så i sverige.

 58. Anna

  Blir så arg !!! Jag har varit i en liknande situation och tycker att det börjat gå för långt nu!!! Jag tycker inte att du endast ska dra detta på ett ställe utan ta till dej av alla råd här ovan och starta ett riktigt krig för dej själv och oss alla med adhd . Överklaga och anmäl på dom ställen som går! Tror nog att du har hjälp från oss alla vid behov. Lagarna behöver ses över då dom är direkt kränkande . Adhd är inte någon sjukdom utan en personlighets typ som ofta gör oss mycket starkare och tom gör oss mycket bättre än andra i massor av situationer!!! Önskar dej lycka till och kommer att följa dej och din framtid ! Styrke kramar till dej !!! Från en Adhd mamma/Anna

 59. ML

  Tycker att alla har lite väl stort förtroende för fackföreningarna. Bättre att kontakta en arbetsrättsjurist direkt. Finns massvis som inte tar en krona i betalt för att lyssna på din historia. Om inte annat så vet jag flera sådan som är betydligt mycket bättre än facket i detta läge.

  1. adhdpappan

   Hej Marie! Jag tar hjälp av mitt fack som jag har förtroende för där jag betalat mina avgifter till i 5 år nu. Vet många som inte är med i några fack och tänker att livet är lugnt inget kan hända, men jag har fått kanon hjälp direkt av ST som är mitt fackliga ombud. Dom du pratar om jobbar dom gratis hela vägen eller lyssnar dom bara?
   önskar en trevlig påsk

 60. Catarina

  Jag blir helt mållös! Vilken himla diskriminering! Precis som någon skrev här ovanför så hade det kallats rasism om personen hetat Muhammed och hade personen varit gay hade det kallats hets mot folkgrupp..Men vi då, som har ett NPF, har vi inga rättigheter alls att freda oss från orättvis behandling!?! Det är jättestrongt av dig att våga/orka ta upp striden!! Ge inte upp! Vi är många här ute som stödjer dig och aldrig kommer att acceptera att vi som har olika former av NPF blir utsatta för diskriminering bara pga en diagnos. Det ska krävas mycket mer. Mycket. Typ att man misskött sitt jobb men aldrig pga en diagnos! Vad ger detta för signaler till barn och unga som växer upp med en diagnos..? Hoppas att det löser sig o att de får backa undan med ett ordentligt skadestånd för det vad de utsatt dig för! Kämpa!

 61. Mette

  Fy fan vilket svek. Det är så upprörande och idiotiskt att jag saknar ord. Stå på dig och håll huvudet högt. Du är inte ensam!

 62. Lina

  Det är vidrigt att läsa sånt här! ADHD är ändå ganska vanligt, så jag förstår inte hur folk tänker?! Jag har själv ADHD, vi alla borde gå ihop och rätta till detta. Vi är lika mycket människor och medarbetare som alla andra!
  Men hörru kämpa på nu, det finns många som kommer stå upp för detta med dig!

 63. Lotta Larsson

  Kämpa på Jimmy! Med fackets hjälp kanske. Tänker på lokföraren med Asperger som fick jobbet tillbaka plus skadestånd. Håller tummarna!!! Hälsningar fr Lotta-Lis mamma.

 64. Människa

  Men utveckla detta. Vad händer om nån provocerar dig?

  ”Det lever något inom mig, något som jag inte kan styra eller stoppa. Som jag dagligen försöker kontrollera för att fungera normalt.”

  Jag tycker nog att man ska få jobba med i stort sett vad som helst om man har adhd. Tills något händerm men det gäller ju alla.

  1. adhdpappan

   Vet du hur mycket jag blivit provocerad i livet och i arbetslivet! Det minsta problemet är aggression som knappt finns vet du en bunt med folk utan diagnos som har större problem än mig. Att något finns i mig vad gör det? Är det aggression? Vad sägs som frustation och kanske ledsamhet att jag inte fått hjälp tidigare i livet. Det kryper mycket positivt i mig ska du veta och empati är A och O. Tack

 65. Fredrick

  Hej Jimmy. Vet du, för vissa är jorden fortfarande platt.
  Jag fick min diagnos som 28åring 2010 och jag älskar att berätta om den. Just för att människor ska få veta att folk med ADHD inte bara sitter i ett hörn och dreglar. Tvärtom, vi är de som avancerar. Det är vi som är de kreativa. Det bästa av allt är att det är vi som inte skulle tveka när en främling behöver hjälp. Sen toppa det med att vi faktiskt brukar ligga högre i IQ än snittet.

  Så Transportstyrelsen kan ta sina galna regler och skita på sig.

  Kämpa på!!

 66. DU ÄR INTE DEN ENDA

  Du är inte den enda som får sparken efter prickfria år… Men du ska inte komma här och dra några offerkort bara för att du har ADHD och att man ska tycka synd om dig efter det. Det finns tusentals som sitter i samma sits som du, men inte har något offerkort att dra… Samhället börjar spåra ur med dessa offerkort alla ska dra överallt för att de tycker synd om sig själva… Acceptera att det finns saker man inte är lämpad för och gör något annat!

  Varför publiceras inte denna kommentar?

 67. Anneli Sköld

  Ytterligare ett bevis på vårt samhälles cyniska syn på allehanda saker och ting. Dags för en ny regering som ser till människors lika värde och inte denna jvlä misstro. Ge inte upp!! Stå på dig mot dessa cyniska personer.

 68. Mikaelf

  Hej

  Spred vidare ditt inlägg på över 40 forum på FB igår!
  Folk blev förbannade på hur ditt företag behandlat dig, och det gläder mig att så många delar och skapar opinion!

  Diskriminering är oavsett orsak förkastligt och skall inte få förekomma!

  Med vänlig hälsning, Mikael Färdigh

 69. M

  Idioti… fattar inte hur de tänker, adhd är ett personlighetsdrag (enligt min åsikt) och olika för alla hur det yttrar sig. Om du har klarat jobbet tidigare är det bara ett idiotiskt påhitt att inte få jobba pga det. Dessutom diskriminerande… Hoppas det löser sig!

 70. Frances

  Hej!
  Som bonusmamma till en pojk med grav ADHD så känns allt beklämmande. Barn som får dessa diagnoser blir inte hjälpta i framtiden av dem utan ”bara” nu för stunden så att de klarar skolan. Men hur blir det sedan?? Pricken sitter ju där för resten av deras liv
  🙁
  Kämpa, ge inte upp, och vad som än händer, skäms ALDRIG för den du är. Som fler sagt, bokstavsmänniskor är många gånger bättre i aktiva yrken just tack vare deras ”problematik”.
  Håller tummen hårt HÅRT!!!

 71. Janne

  Håller på dig!

  Det löser sig förhoppningsvis till slut även om det är skit att sådan okunnighet ska få förekomma.

 72. Jimmy Sjöblom

  Det här doftar som någonting hämtat ur den gamla rasbiologins tankebanor: stigmatisera folk i förebyggande syfte för deras eget bästa.
  Lekmannen i mig kan inte låta bli att fundera på om det inte är förslagsställarna själva som ska diagnosticeras…

  Dock vet jag helt säkert detta efter mina år vid domstol: greppet saknar laga stöd. Det är ett direkt övergrepp.
  Polisanmäl hanteringen och låt EUs lagstiftning tvinga tillbaks dumheterna, för så blir det oavsett vad den svenska juridiska svajmasten får för sida upp i sin slantsingling av din anmälan.

 73. Emelie

  Överklaga för sjutton!! Jag vet att det kan vara tungt men du måste!! Det låter helt sjukt!! Jag har själv adhd och vet att jag inte gör jobb sämre än andra, snarare bättre. /Emelie

 74. Mats Lornè

  Jag skrev precis ett jättelångt inlägg men tydligen på fel ställe hoppas det dyker upp någonstans för jag orkar inte skriva om det Jag har själv lidit under mitt handikapp som jag ser det på grund av människors brist på kunskap om vår sk. sjukdom Adhd som både förstört min skolgång och en massa annat elände som missbruk eller som jag ser det självmedicinering som i sin tur lett till kriminalitet fängelser och en massa annat elände och lidande på grund av människor brist om vår sk sjukdom Adhd redan 1958 då jag var 7 år gick jag igenom en massa prov på grund av min brist på förmåga att sitta still och kunna koncentrera mig på den tiden visste dom absolut ingenting om Adhd och man kallades överenergibarn men man var inte som andra denna känsla av att inte duga har sen förföljt en livet igenom tills jag av en ren tillfällighet läste en bok som en forskare skrivit vid namn Sten Levander som forskade kring folk som hade missbruksproblem och satt i fängelse han kom fram i sin studie att minst 85% av alla missbrukande interner hade någon form av dissorder som Adhd eller Add i botten vilket inte är så svårt att förstå för oss som kämpat hela livet med känslor som oduglighet utanförskap mm innan vi förstod att vi hade något som gjorde oss oförmögna att koncentrera oss någon längre tid i vår tid i skolan vilket gjorde att man ständigt fick höra han kan bara han vill fast det var precis tvärtom vi ville men vi kunde inte Det är sant att det blir bättre med åren men då har det gått 50 år och resten av tiden går ut på att försöka förändra all skit man fått itutad i sig under alla år som gått . Det är en skam för vårt sk upplysta samhälle att dom inte har agerat tidigare och med större kraft när dom nu vet vad det handlar om och när man fortfarande ser hur vi /du blir behandlad som om vi skulle vara mindre vetande än dom sk ”normala” vad de nu är för något alla dom större tänkarna och uppfinnarna tros ha haft en släng av vår sk sjukdom för ingen annan har den energin och envisheten att lösa ett problem när vi väl fått tag i något som har förmågan att verkligen fånga vår uppmärksamhet det säga att även Einstein hade en släng av Adhd . Så du har många bakom dig och kan jag göra något för att hjälpa dig på din resa så säg bara ifrån Mvh Mats Lornè

 75. Elin

  Stå på dig. Blir så arg å besviken då man läser detta. Du borde åtminstone få en individuell prövning då alla bokstavsdiagnoser borde vara en egen. Känner igen mig lite då jag blivit diskriminerad av universietet tidigare. Hoppas du orkar kämpa och att du får tillbaka din tjänst.

 76. Michael L

  Tycker att Facket eller/samt Stockholmståg skall hjälpa dig med det administrativa SKYNDSAMT att skriva en korrekt ansökan om ”undantag/dispans” till Transportstyrelsen. enligt Transportstyrelsen så verkar det vara väldigt ljust bara dom får in din ansökan om dispens! här borde kraften samlas så det blir gjort snarast!.

  // Lycka till

 77. Gunilla

  Men herregud får de behandla människor precis som de vill??? Så en som inte har ADHD men inte har prickfri tjänstgöring skulle få vara kvar???? Så jävla ruttet. Skickar styrkekramar till dig.

 78. Catrin

  Fy fan, vad arg jag blir! Ser att du har fått massor av hjälp och tips och du kommer garanterat gå vinnande ur det här. Jag fick själv min ADHD-diagnos vid 30 års ålder, och det var inga problem för min chef. Då är jag ändå sjuksköterska och har ansvar för liv och starka läkemedel.
  Jag håller såå med om det som Evald skriver ovan, vi berikar våra verksamheter då vi ofta har förmågan att tänka utanför ramarna, och smarta företag tar tillvara på den förmågan istället för att vara rädda för den.
  Heja dig!

  Kram från en gammal skolkompis 🙂

 79. Therése

  Hej Jimmy!

  Ja, vad kan man säga annat än LYCKA TILL och GE INTE UPP!

  Har du kollat med Diskrimineringsombudsmannen? Kanske att de kan hjälpa till med något? Kolla på http://www.do.se.

  OM det är något jag kan göra – vad det nu skulle kunna vara – är du såklart jättevälkommen att höra av dig!

  Vi tänker på dig – och hejar på dig!

  Hälsa familjen så gott!

  Kram
  Therése, Jimmie, Johanna… Och alla andra!

 80. Ross

  Helt fel!!! Fungerande ADHD är totalt lämpad just till körning! Man ser allt! Ingen är lika snabb att regera, eller ser möjliga faror lika snabbt som jag. Vilka idioter!

  1. adhdpappan

   Hej Johan! Det är Transportstyrelsen som har dessa idiotiska regler och företaget måste gå under deras säkerhetsbestämmelser.
   Företaget stödjer mig så gott det går och måste omplacera mig vilket är en diskriminering men som måste göras då myndigheten Transportstyrelsen bestämmer över oss.

 81. Angelica

  Fy fan på ren svenska. Så får det defenetivt inte gå till. Blir så arg när jag läser detta. Har själv barn och barnbarn med ADHD. Hoppas du är med i facket, om inte hoppas jag att någon har makt att hjälpa dig. Lycka till!!!

 82. Linda

  Vansinne att fördomar från de inte alltid insatta skapar kaos i en ärlig och ambitiös människas liv! Jurist som är villig att ta sig an din situation efter konsultation och en närmare titt på ditt fall finns (utan kostnad)! Du har min mail! Välkommen att höra av dig!

 83. Robin R

  Hej, Jag har varit i samma sitts som du att trots att man genererat bra resultat fått foten från det företag man varit på.

  Då bestämde jag mig för att aldrig igen lägga mitt öde i någon annans händer helt.

  Nu jobbar jag med ett jättehäftigt företag från USA! Då vi expanderar i Sverige och Europa söker vi ständigt driftiga personer.

  Hör av dig om det verkar intressant!
  [email protected]

  I annat fall lycka till!

  /Robin

 84. Ann Bw

  Diagnosen ADHD är t.o.m en fördel i arbetslivet många gånger. De som har tagit beslut i denna fråga kan omöjligt vara införstådda i hur en person med ADHD fungerar.

 85. Jussi

  Det här är anledningen till att jag valde att hoppa av min utredning.
  Hoppas folk får upp ögonen och slutar med alla jävla diagnoser någon gång och är den dom är.

  Är ni så desperata efter uppåt, lös det utan systemets inblandning.

 86. Alexander

  Jag tycker detta är för dj*vligt! Kontakta Aftonbladet eller Expressen, dom tar nog gärna upp detta !

 87. Andreas

  Är det så att du fick tjänsten som något sorts vårdpaket till att börja med?

  Annars känns det som anställningen blir petad för att antingen 1) Skära ner eller 2) Plocka in en människa av en annan grupp som anses utsatt.

  Hoppas iaf att det går bra, ev kanske du ska söka något service-jobb eller säljare, vissa människor är bra på att arbeta inom service och socialt, precis som andra är bra på introverta grejer som räkning ingenjörjobb eller ekonomi. Det brukar finnas mindre men många tjänster inom service(cafejobb, säljare osv) vs programmering ”code-monkey” jobb.

 88. 16 åring med ADHD

  Jag är 16 och fick diagnosen ADHD för ett årsen nu ungefär, är det inte bättre om jag inte berättar att jag har adhd för någon då? Asså om man tänker på det som hände dig. Ska jag behöva vara tyst om vem jag är? Förjävligt!

 89. justin

  Det här är väl en upprepning av det som hänt lokföraren på SJ AB med aspberger, eller om det var ADHD, kanske skulle du få lite utbyte av honom?

 90. Madelene

  Hejsan killen!

  OBS OBS kolla din inkorg på FB. Har lagt en väldigt viktig dom från Norrköpings tingsrätt där med Målnr. Kanske hjälper dig

 91. Sara

  Det här får ju en att fundera över sina barn… Måste man skriva i att det finns en diagnos när man tar körkort?? Beklämmande! Blir så arg och ledsen. Är medelem i Attention och det här är verkligen en fråga för dom att jobba vidare med tror jag. Klart du ska ha jobbet kvar. Du ska vara stolt över din extra bra förmåga. Extra uppmärksam, extra positiv, extra arbetsam, extra bra sinnen, extra bra på att läsa av folk. Ett bolag som detta skulle vara stolt över dig och absolut inte ge dig sparken. All lycka till!!!!! Lev om och jävlas lite…. Gör din röst hörd. För det är väll det dom tror alla med adhd har. Ett jäkla temprament, men det är också extra bra❤️ Kram

 92. Marie S

  Så jävla förbannad jag blir!!! Jag är sambo med en man som har ADHD. Underbarare människor finns inte. Om alla människor kunde vara hälften så goda som människor med ADHD, så vore livet bra. Och är det några som sköter sina jobb prickfritt, så är det dem.
  Kämpa på!!!!! Vi är många som är med dig!

  Styrkekramar i massor! Marie

 93. Erica

  VArför sparkar dem dig? Man får inte spark en person för att du har ADHD. Det hade du när du blev anställd också?
  Jag har ADHD och förstår inte vad problemet skulle vara?

  Är dem så okunniga inom ämnet så är dem det brister hos, inte hos dig.

  Låt inte detta komma till dig för att dem har låg kompetens..

  Bli fotomodell 🙂

  1. adhdpappan

   Får inte ha säkerhetstjänst längre då det inte passar Transportstyrelsens bestämmelser. Företaget för ge mig en Annan uppgift. FOTOMODELL jag tackar

 94. Du är inte den enda

  Du är inte den enda som får sparken efter prickfria år… Men du ska inte komma här och dra några offerkort bara för att du har ADHD och att man ska tycka synd om dig efter det. Det finns tusentals som sitter i samma sits som du, men inte har något offerkort att dra… Samhället börjar spåra ur med dessa offerkort alla ska dra överallt för att de tycker synd om sig själva… Acceptera att det finns saker man inte är lämpad för och gör något annat!

  1. adhdpappan

   Har jag skrivit att det är synd om mig? gråter jag och ber någon torka tårar? nej jag vill hjälpa andra och känns så hemskt för dig så får det stå för dig och tack att orkade lägga en sådan meningslös kommentar. Vad är jag inte lämpad för kan jag undra också? har du träffat mig? är du rätt person att uttrycka dig om vad jag är lämpad för? ha en trevlig påsk hälsning Jimmy och nästa gång får du gärna presentera dig.

 95. Anna Norrman

  Hej ahdpappan,

  Jag kan bara instämma i allt som M skriver. Du behöver en dispens för att få arbeta med säkerhet inom tåg. Transportstyrelsen har sedan de fick backning i domstolarna fört in även ADHD bland de diagnoser som kräver en sådan. Det är diskriminerande, jag håller med. Och som domen i Norrköpings tingsrätt kom fram till så är Transportstyrelsens hantering diskriminerande. Det hjälper inte dig nu, men kan kanske göra att det känns mindre tungt?

  SJ var ett fint stöd för Torolf, och jag hoppas att din arbetsgivare kan ge dig samma stöd. http://fof.se/tidning/2012/5-6/omstridd-diagnos-stoppar-lokforare

  Steg 1, skaffa läkarintyg mm (Se M:s inlägg), begär dispens och jobba på så vanligt (Så gott du kan).
  Steg 2: Vill du driva frågan om diskriminering, prata med facket. Är de osäkra på NPF kan de/du maila mig så ringer jag upp.

  Lycka till!
  /Anna Norrman

 96. Kenneth

  Tycker att samhället spårar ut mer och mer, möter dagligen människor med olika former av handikapp har även egna barn med samma problem. Jobbar idag inom Samhall där mer eller mindre alla har nån form av problem. Tycker synd om dig som blivit drabbad av såna idioter rent ut sagt.. Fick själv sparken från Mc Donalds för att jag fick lunginflammation motivering Vi kan inte ha människor som blir sjuka här.. Ända sjuka e vårat samhälle som fostrar såna arbetsledare. Glad påsk på er där ute

  1. adhdpappan

   Hej! Det är verkligen mer är skrämmande än vad man kan tro detta med att diskriminera människor!
   Tack att du lämnade en kommentar och trevlig påsk

 97. Alice

  Fattar inte varför dom håller på? Du har ju haft 5 prickfria år! Min pappa utsattes för 3 år sen att han inte fick jobba han blev av med jobbet i tre år. Men nu är han äntligen tillbaka igen och har vunnit! Så jag hoppas verkligen att du också kan vinna och komma tillbaka mycket fortare än vad min pappa kom.
  Styrkekram.

 98. Carola

  Hejsan ADHD-pappan!

  Jag har domar mm som är mycket starka mot Transportstyrelsen rörande långt svårare fall än ADHD. Om du kontaktar mig så vi kan utväxla telefonnummer ska jag med glädje hjälpa dig att kriga för detta är inte ok. Det är rena brott mot SÖ 2008:26 dessutom och gör mig rimligt irriterad rent ut sagt. Mvh Carola.

 99. Anna

  Det här är ju så sjukt att det knappt finns ord för det!
  Stakars människa, 5 år prickfritt, han har med andra ord lärt sig att hantera sin sjukdom med råge och så gör företaget detta mot han??!

  Vad för signaler skickar det, jo att har du en AB en funktionsnedsättning så är det ingen ide att jobba med sig själv, utvecklas och bli bättre för en del arbetgivare och stora arbetsgivare verkar tydligen gå mer på kriterierna för olika diagnoser än att se människan bakom sjukdomen.
  Tragiskt!
  Hoppas Du/han får ett nytt jobb med en arbetsgivare som uppskattar honom!

 100. Andy

  KÄMPA!

  Arbetar själv inom järnvägen och det är ren bullshit de sysslar med.

  Tyvärr är du inte den första 🙁

 101. Madeleine mamma till en son med ADHD

  Jag höll på att tappa hakan.
  Fruktansvärt!
  Vad tänker de med?

  Jag tycker att de borde ha läst mer ang ADHD aspekterna.

  De människor som har ADHD och som trivs med det de sysslar med ger mer än 100%.

  Hade de vetat om det så borde de inte gett dig sparken utan gett dig löneförhöjning.

  Stå på dig och alla andra med npf för utan er så hade allt blivit medelmåttigt.

 102. Mari

  Såg nu på fejan att du får stöd av Attention, facket och Underbara ADHD och att media är inblandad… Var stark nu och strid för dina rättigheter. Så här får det ju inte går till.
  Jag håller tummarna och hoppas att du får rätt.
  Lycka till!!

  1. adhdpappan

   Tack Mari! Ja nu är det bara köra och jag är tacksam för all pepp jag får och detta handlar inte bara om mig utan om så många mer! Ger inte upp!!

 103. Annica

  Det som är,
  Någonstans har personen tappats bort
  Utan vi har ersatts mot diagnosen
  Så det är inte dig som de har sparka undan fötterna för, utan din diagnos.

  Jag blir så arg genom man inte sin diagnos utan man är person, med känslor, tankar och ett liv som alla andra.

  Vet om många som fått gått, så bara så där. Utan någon förvarning eller på andra sätt få veta. Utan arbetsgivaren har fastnat vi ”Åh, så farlig personen kan bli. Det står så i media”

  Lyssnat på dem som fått gå på en gång. När de gråter, fattar inget. Jag fick sparken för att kan få en psykos när som helst. Jag har aldrig haft sån och det är inte heller en del min sjukdomsbild.

  Värsta är nog när man senare kontaktar facket, så blir det inte så mycket utan man sitter med en lista telefonnummer som mer hänvisar till varandra.

  Finns dem som har det ännu värre. De som aldrig kan lämna båda sidorna på läkarintyget till sin arbetsgivare. De finns dem som har haft hela världen framför sina fötter, en kanon karriär. Sen få stå där, vid sidan och hamna vid sidan av arbetsmarknaden. Vissa tvångspensioneras.

  När ska vi komma dit, där samhället, alla andra måste anpassa sig för oss. Inte vi som måste vända in och ut på oss själva för att försöka få vara som de andra. Vi är inte där ännu, när vi är ett samhälle, som är för alla, utefter sina förmåga, utifrån sina förutsättningar får vara en del av samhället, arbetsmarknaden. Väldigt mycket som fortfarande behövs göras.

 104. lars johanson

  Det är lite underligt. Jag är nybliven pensionär med 48 års yrkeserfarenhet. Jag lovar att om man gjort de medicinska värderingar på personal som man gör nu för tiden hade många fått diagnosen adhd och därför inte fått arbeta vidare.

 105. Marielle

  Dom kan spola ner sig i toan där det är mörkt. Maila mig om du vill ha namn på en mycket bra juridiskt ombud.
  Kämpa ge aldrig upp!!!!
  Heja heja!!

 106. Manne

  Fan är det för fel på det här landets myndigheter??? Hur kan man sparkar en man som adhd? Idioter, fy Sverige, skäms!!!!

 107. Plina

  Fy fasen vad sådant gör mig ledsen & förbannad!
  Myndigheter som inte är bättre informerade/utbildade utan visar sådan enorm ignorans gällande neuropsykiatriska funktionshinder bör på något sätt hängas ut så mycket som möjligt.
  Jag hoppas de tar sitt förnuft till fånga men, jag håller dessvärre inte andan…
  Kontakta neuroförbundet och/eller Attention.
  De har underbar hjälp att tillgå.
  StyrkeKRAMAR i massa mängder på dig.

 108. Linda

  Jag fick sparken som förskolechef ( uppskattad sådan, och ledningen visste) men när det kom ut till föräldrarna så hette det att jag var en fara för barnen, och hade samarbetssvårigheter. Efter ett år, med bara uppskattning från barn, föräldrar och personal. Gick till facket, och blev ett diskrimineringsfall, men tillslut gjorde vi upp i godo. Jag fick skadestånd. Ändå erbjöd jag mig att ha föräldramöte och förklara vad adhd innebar för mig. Men VD;n ( privat förskola) klippte till och sa framför fackrepresentanten ” vem vill lämna sitt barn till en sån där”!

  Som praktiserande förskolelärare och förskolechef, så ansåg jag mig ha bättre förutsättningar att ge barnen bra förutsättningar.

  Idag är jag sjukskriven, som inte har med detta att göra, men jag hade hoppats att samhället kommit längre.

  1. adhdpappan

   Hej Linda!! Fy jag mår illa av det du drabbats av rent av! Att adhd är fara för barn är så korkat att jag finner inga ord… Hoppas du kommer få rättvisa precis som jag ska ha! Och många andra som blivit diskriminerade pga av en diagnos. Kram

 109. Susanne W Linde

  GE DIG ALDRIG!!
  Blir SÅ upprörd!
  Anmäl till diskrimineringsombudsmannen och be dem hjälpa dig!
  Gå till facket om du är med där!
  Säg till om du behöver mer hjälp så kan vi alla som blir upprörda och arga försöka hjälpas åt!

 110. Margaretha

  Hej !
  Du ska inte ge upp i detta läge! Jag har en son med samma diagnos som både haft körkort i 5 år och som nu ska bli yrkeschaufför och går på skola för detta.Han gick till en läkare för att testa det som behövdes när det gäller syn,reaktion osv och fick intyg att han klarar detta.Förklarar för en läkare om dina 5 år som duktig och skicklig arbetare och ta sen intyget och överklaga! Kram och lycka till för du är värd att jobba med det du verkligen vill.Din inskränkta arbetsgivare behöver lite motstånd och kritik anser jag! Upp till kamp!

 111. Maloco

  Stå på dig och va stark. Så här får man inte behandla en annan människa. Jag tror på dig ge dig aldrig.

 112. joanna

  Det här är så fel det kan bli! Kämpa vidare är du snäll. Det är det enda sättet att få bort fördomar och tyckanden kring ADHD.

 113. Catarina Stattin

  Jag har jobbat med NPF i snart trettio år och VET att personer med ADHD är oslagbara anställda i sitt rätt element. Gå till tidningarna, Diskrimineringsombudsmannen och om du har tillgång till ett Personligt ombud kan hen hjälpa dig att stämma eller överklaga beslutet. SANSLÖST att detta kan hända på 2000-talet. KÄMPA!

 114. adhd power

  Hej

  Gör de vi med adhd gör bäst stå med huvudet högt men ändå böj på huvudet åt in i gröten å va så där envis som bara vi kan vara. Mvh matte

 115. Sören..

  Jag vet hur de känns .. Fick sparken från mitt förra jobb på grund av min adhd . där satt facket (transport) och höll med arbetsgivaren på mötet .. Och jag är på väg att få sparken från mitt nuvarande … Stå på dig !!

 116. malin

  Fy vad hemskt att höra. Jag jobbar på förskola och har jobbat med det yrket i 12 år snart och jag har haft barn med olika grader av ADHD alla har vi övat på att hantera sina känslor. Blir så arg när jag läser att du har fått slutat ditt jobb pga ADHD det känns så fel! Stå på dig detta kan inte vara rätt!!!

 117. Elin

  vilka jävla stolpskott det finns ! du har ju visat att du är duktig på ditt jobb så hur i hela friden kan man sen helt plötsligt sparka dig?! arg jag blir!! -.-

 118. Tina

  Torulf blev av med sitt jobb som lokförare trots nästan 30 års prickfri tjänst. Detta för att han hade Aspergers syndrom. Det var Transportstyrelsens beslut. Han gick vidare och slogs för sin sak och vann, dom överklagade och han vann igen. Dom försökte återigen överklaga till Högsta Domstolen men där fick dom inte prövningstillstånd. Torulf fick sitt jobb tillbaka och 100.000:- i skadestånd. Småpengar egentligen men mycket för att vara svenska rättsväsendet.

  Läkarna på Transportstyrelsen vet inte vad dom håller på med. Om du kollar detta med Torulf så hittar du säkert vem som företrätt honom och kan kontakta den personen.

 119. Malin

  Ulrika, de där har du fått helt om bakfoten. Det kan dom absolut inte göra.. personlig integritet… Jag har jobb inom spårvägen. Inte nån gång har jag behövt fylla i någonstans att jag har adhd. Dock har de gjorts psykologiska tester. För alla är inte lämpade för att jobba inom trafik. Och de har inget med diagnosen att göra. En säkerhetstjänst kräver att man uppfyller vissa mål och krav.

  Adhd pappan. Med dina fläckfria år bakom dig i ditt arbete, de finns inget bättre bevis att diagnosen bara är en diagnos inget som påverkar ditt arbete negativt. Kan dock ha gjort dig till en liiite bättre tågvärd 😉

 120. Annika

  Hur fan kan man behandla någon såhär??!! Du ska absolut kriga för ditt jobb. AD/HD visst. Men tydligen klarar du ju jobbet och trivs där. Och har skött det klanderfritt. Då kan man väl inte bara bli ratad, som nåt gammatl smutsigt reklamblad??? Stå på dej och slåss för din rätt. Kram och lycka till!

 121. mia

  hej
  en kort fråga: Kan du tänka dig att medverka i en artikel om din situation? Jag är journalist. Allt gott. Tack för att du läste. Mia.

 122. Petra

  Hej Jimmy!

  Jag fick som liten diagnosen damp/adhd och dyslektiker då när jag fick min diagnos så blev man betraktad som hadfikappad och som om att inte fatta någonting. Ja typ dum i huvudet. Men är det något jag lärt mig på dom här snart 20 åren sen jag fick diagnosen så är det så att folk står kvar i 50 talet i utveckligen när det gäller sånt här. Jag har inte gått ut skolan bla. Jag va aldrig där men jag har ett fast jobb ändå idag och underbar sambo. Det har gått bättre för mig än för många av mina vänner som är ”normala” som har gått ut hela skolan med fina betyg och fina utbildningar. Så hälsa dina chefer att börja lev i nuet och inte 50 talet.. och stå på dig! Jag slår vad om att du är tusen gånger bättre tågförare än många andra.! Så åter igen stå på dig! Och sätt dit dom där övetsitta människorna som inte ens vet vad adhd är för något!
  MVH Petra

 123. Rosie

  Det här är ju helt galet!!!! Vad har din diagnos med ditt jobb att göra??? Har de blivit helt galna? Jag blir fruktansvärt upprörd av detta…Vet inte på rak arm vad jag ska råda dig till, men ta kontakt med facket, fixa ett läkarutlåtande från specialistläkare, det är ju ett fall för arbetsdomstol!!

 124. Evald

  Beklämmande!

  Alla arbetsplatser/ styrelser/ föreningar behöver 20 människor som är annorlunda kopplade, tar in annan information och ser nya mönster, arbetar med andra sinnen och ser både kollegor och kunder i en helhet, ställer andra frågor, ser andra möjligheter, och som ser in i framtiden o vad som behöver göras för att framtiden ska bli god ,,,

  Fantastiskt dåligt av arbetsgivaren.

  Tror man att räls gör att man inte behöver mångfald ibland personalen, då förtjänar man enfaldiga kunder.

  Jag stiger av !

 125. M

  Stå på dig! På mötet, säg då att du tänker söka dispens och att omplaceringen därför bara kan vara tillfällig i väntan på svar. Från att du skickar in dispensansökan kan det ta flera månader, räkna med minst 2, kanske ända upp till 6 månader… Under den tiden har du nog tyvärr inget annat val än att gå med på omplacering men när du väl får det positiva svaret så ska du återgå i trafiktjänst meddetsamma. Eftersom det gått så lång tid sedan du sist var i trafik vid det laget, behöver du antagligen en JTF-repetition först. Du kommer också att få gå på periodiska läkarundesökningen igen innan du går tillbaka i tjänst.

  Beslutet får du hem i posten. Intyget tar du med och visar arbetsgivaren. Behåll orignalet. Det måste du ha med dig i framtiden när du går till Previa på periodisk undersökning. Varenda gång kommer de att säga: Du har ADHD och blir därför inte godkänd”. Varje gång måste du då säga: ”Men jag har dispens” och visa upp den. Då skrivs det in i intyget att du är godkänd och att det finns en dispens. Dispensen måste förnyas någon gång, det står på den. efter 5-10 år antagligen. Ett halvår innan dispensen går ut så skickar du in en ny dispensansökan så att du hinner få den nya innan den gamla går ut, annars blir du avstängd (tillfälligt) igen.

  Lycka till, du grejar det!

  1. adhdpappan

   Ska verkligen stå på mig och kanon att du skrev! Bra information som jag kommer använda! Känns så diskriminerande att söka och få kriga för det jag gjort dessa år, alltid fixat alla prov mm sedan denna smäll. Men ska köra på och vinna! Tusen tack


 126. Hej! Jag är mamma till en pöjk med 3 diagnoser (aspeger, tourettes och DCD) Har de verkligen rätt att göra så? Det har jag svårt att tro. Anmäl och stäm dom . Kriga riktigt ordentligt för din rätt. Begär ett stort skadestånd + att du ska få vara kvar.
  Har svårt att förstå hur de inte kan se vilka fördelar det finns men människor med bokstavskombination. Det jag sett är att en person med bokstavskombination gör många gånger ett bättre arbete än en person som inte har någon kombination. En person med en bokstavskombination arbetar oftast mycket bättre och hårdare än en ”vanlig” person framför allt om det finns en klar mall om hur man ska arbeta. Jag har personligen fått bättre bemötande av personer med kombinationer än av en ”vanlig” person. Personligen önskar jag att det fanns fler som du ute på arbetsplatser. Stå på dig, ge inte upp. 🙂

 127. mamma till adhdvuxen

  Ibland undrar jag… det låter som att många som har ADHD/ Asperger har väldigt lite besvär av det. Min son är 27 och har gått igenom allt. Utslängd från alla skolor. All helgverksamhet. Alla boenden.Nya läkare hela tiden. Fängelse. Snart fängelse igen. När man har känt till jättelänge nu att 25 % av alla i fängelse har ADHD varför satsar man inte på forskning på de som har det värst? Ibland , ursäkta alla, men verkar det som att ADHD vore att ens barn glömmer mössan i skolan ibland. Jag har sökt hjälp sen min son var 4 år och allt blir bara värre och värre.

 128. Nathalie

  Det är helt sinnesjukt!! Jag hoppas och håller tummar och tår att du får tillbaka ditt jobb! Det är inte klokt hur man kan behandla människor som dom gör! Ge inte upp det är bars och kämpa på!!

 129. Christina

  Blir både ledsen och upprörd när jag läser detta,blir dessutom så jäkla förbannad att det kan få gå till så här.
  Kämpa och ge inte upp!!!
  Jag har själv två söner på 17år och 10år som har adhd,jag var ärlig när jag fyllde i äldsta sonens uppgifter till transportstyrelsen när han skulle ta sitt moppe körkort men efter att ha läst flera inlägg så undrar jag om jag inte skulle ha varit så ärlig.
  Men jag har ALDRIG skämts eller underhållt mina barns funktionsnedsättning för det är detta som gör mina barn till just de härliga killar som de är.
  Lycka till,och du kan hitta ett annat arbete där DU uppskattas för att DU är den DU är oavsett om man har någon funktionsnedsättning!

  1. adhdpappan

   Anledningen till att jag startade bloggen tex var för att jag inte ska behövas skämmas över min diagnos som jag fick 31 år gammal. Men tydligen vill vissa att VI ska skämmas och man ska stå i ett sköna hörn och känna sig mindre värd vilket jag vägrar acceptera!
   Kommer som sagt kriga! För min rätt och allas andra rätt

 130. Karlo

  Jimmy du får fan inte ge dig! De har inte rätt att göra så! Kontakta tidningar. Vi harit kollegor under hela den här tiden och jag har inte ens märkt att du har ADHD och jag kan en del om diagnoser plus att jag har en son med Asperger. Det finns dessutom hundratals personer inom järnvägen med diverse diagnoser fast de aldrig har fått något för att ingen fick det för typ 15 år sen. Idioti! Kör hårt, vi är många som är på din sida.

 131. Rebecca Tengqvist

  Det här är ju bara helt jävla sjukt, vad arg jag blir! Hur fan kan man göra något sånt?? Jag menar, vi bor i Sverige och det är för fan 2014!! Jag har själv adhd och visst, det är en funktionsnedsättning men man kan lära sig leva med det och visa att man kan fungera som vilken annan människa som helst! Och det finns hur många olika grader som helt av adhd, add osv. Jag tycker att så länge man kan visa att man fungerar bra, de vill säga bland befolkning (då man har ett sådant jobb) ska det inte finnas några problem att få ha det jobbet bara för att man har adhd. Adhd gör oss speciella, vi som har det är unika, det är vår personlighet! Och Sverige strävar efter att alla är lika värda, skitsnack!!! / 20 årig tjej med adhd

  1. adhdpappan

   Hej Rebecca!! Ja man blir mörkrädd över hur sjukt saker och ting är och hur samhället är med att diskriminera vissa. :(. Det är upp till kamp som gäller!! Tack för din kommentar 🙂

 132. M

  Hej! Jag är också järnvägare och insatt i reglerna i TSFS 2013:50, som ligger till grund för det du råkat ut för. De ”sjukdomar” som räknas upp är inte absoluta hinder i sig. Det som står i 2013:50 är en ändring/komplettering av det som står i ursprungsdokumentet, BV-FS 2000:4. (I båda fallen se §12) Om man har något av de uppräknade tillstånden betyder det att Previas läkare inte får ge en ”godkänt” MEN i nästa steg kan individen det gäller söka en dispens, vilket i allmänhet kräver en specialistundersökning i ett fall som ditt. Då ska Transportstyrelsen värdera dels arbetsuppgiften i sig och den i förhållande till vad det medicinska tillståndet är hos personen enligt de intyg som t ex en psykolog kan bilägga. Det står ju t ex att läkemedelsbehandlad diabetes inte får förekomma, ändå finns det massor av förare med diabetes typ 2 som knaprar piller mot det. De har dispens. Ditt ärende ska hanteras exakt likadant som för växlingsföraren jag känner som är stendöv, men har dispens för att man anser att arbetsuppgifterna som sådana på hans arbetsplats medger hans hörselskada utan att det påverkar säkerheten. I ditt fall kan en psykolog göra en värdering av t ex in impulskontroll etc som kan utgöra underlag för en vädering av din förmåga att utföra ditt arbete på ett säkert sätt. Här hittar du blanketten du som tågvärd ska använda för att söka om dispens från de medicinska kraven i TSFS 201350 §12. http://www.transportstyrelsen.se/sv/Blanketter/Jarnvag/Trafikmedicin/Ansokan-om-undantag-dispens-fran-de-medicinska-kraven-for-att-fa-utfora-trafiksakerhetsuppdrag-inom-sparbunden-trafik-inkl-bilaga-om-rad-vid-ansokan/

  Din arbetsgivare har gjort ´ganska fel tycker jag, som inte informerat dig om hur dispensansökan gå till eller har hjälpt dig med den. Att man gjort tillägget med neuropsykiatriska nedsättningar som en begränsning beror på att man ute i europa har den definitionen och EU måste vi följa… Sedan vet man inte vad man snackar om och det är ett riktigt stort problem. I din sits finns bara en sak att göra, bit ihop, acceptera denna särskilda prövning som din diagnos tvingar dig till, sök om dispens, om du med ett psykologutlåtande som inte visar på några hinder för tjänsten och kanske ett intyg från arbetsgivaren som visar att de inte har något att klaga på som hör till saken så vore det konstigt om det inte skulle komma ett dispensbeslut. Tyvärr vet inte ens de som jobbar med personal- och behörighetsfrågor hur turerna går alla gånger. Men nu vet du. Detta fixar du, håll bara huvudet kallt, var inte besviken över orättvisan, och känn inte att du är måltavla för dumheter. Visst, det kanske du är, men strunt i det, bara se till att vinna över dumheten genom att delta i systemet. Det är bara du som förlorar på att inte gå igenom processen. Det är viktigt att de som har diagnos gör det för alla med en diagnos, den dagen alla med en diagnos har en dispens blir det uppenbart hur dum den här diskrimineringen är. Men om alla med en diagnos ger upp, kommer diskrimineringen att framstå som om den var rätt från början.

  1. adhdpappan

   Tack M! Jag drog en liten status då jag precis lagt på luren och vilken fart det spred sig. Att jag inte klarar av mitt arbeta är bara idioti att säga vilket hela firman håller med om. Att det går överklaga fick jag höra och jag kommer så göra och kriga för min rätt att arbeta som tågvärd.
   Att få ett samtal innan jag ska fixa mig till arbeta som säger du är inte välkommen som tågvärd va Ett hårt slag sedan få höra att de vill ha ett möte där vi ska diskutera omplacering samt om hur jag ska arbete i påsk blev för mycket i min chock. Min kamp kommer bli för många människor och är tacksam för alla som stöttar!

 133. browniebo

  Ibland har man svårt att tro att lever på 2000-talet! Hoppas att din förre arbetsgivare inser vad de gjort och SKÄMS!!!

 134. Maria

  Jag fick precis reda på detta. Blir både förbannad och ledsen. Att de dömer folk med ADHD på det viset 2014.
  Jag tycker du gör ett jättebra jobb som tågvärd. Jag känner mig alltid trygg med dig och du är trevlig och hjälpsam mot resenärerna. En av de bättre tågvärdarna på företaget.

  Och jag förstår absolut att du inte vill plocka tidningar under utredningen. Då får de låta dig finnas till hands till arbetsledarna eller liknande.

  Sånt här får inte hända.

  Stor kram!

 135. Eva Borglund

  Jag hoppas du har ett bra och starkt fack och att de hjälper dig .Det är deras jobb som du betalt dem för.Lycka till!

 136. Sara

  Finner inga ord :/
  Kriga för din rätt!!
  Det jag spontant tänker är: Vad hände med allas lika värde??
  Hoppas dom får regält med problem och att du kan komma över detta så småningom och får möta andra i arbetslivet som inte har deras snedvridna syn på saker och ting!!
  Vi finns även fast vi måste ryta för att överrösta trångsyntet och fördommar!

 137. Tomas Gustafsson

  Hej Jimmy kontakta Annelie Jansson tågvärd på jobbet hon bad mig att meddela dig detta MVH
  Skopan

 138. Katri

  Hej. All heder åt dig för att du orkar stå på dig. Ge dig inte❤️Vi är många som står upp bakom dig . / katri

 139. Mamma till ADHD son

  Hur kan man göra något sådant?? Hoppas du får hjälp med att slåss för din sak o att du sätter dom på plats..sprider gärna detta så fler kan agera.

 140. Sarah

  Hej ADHD-pappan…
  Vill verkligen beklaga att du har fått det här beskedet. Kan bara tänka mig hur kränkande det måste kännas…
  Och svårt att finna de rätta kontakterna som kan kriga för ens rättigheter, när man själv inte orkar. När man har nog med att orka med sig själv. Att orka passa in i samhällets komplexa pussel.
  Jag har en dotter på 8 år som har ADHD. Hennes skola har polisanmält henne för misshandel när hon har bråkat i skolan. De har inte satt in de resurser och det stöd hon behöver. De stängde av henne från skolan för att personal och lärare inte kan hantera henne. Hon har indirekt blivit bestraffad för hennes ADHD, som innebär att hon gör och säger saker som hon inte riktigt kan rå för. Hon blir bestraffad, för det är lättare för skolan att bli av med problemet än att ta itu med det.. Sorgligt, men sant… Försöker också hitta någon som kan föra vår kamp för hennes rättigheter. Och jag håller mina tummar för att du får den upprättelse som du förtjänar och har rätt till. *styrkekramar*

 141. Ackisej

  Håller med föregående talare om att du ska stå på dig så mycket du bara orkar. Samtidigt är det som du själv skriver som att få benen undansparkade. Ta all den hjälp du kan komma på! Facket, Attention, dela din historia i sociala medier och kontakta tidningarna om du inte får det gensvar du vill ha. All kraft och kärlek till dig!

 142. Katrin

  Hej!
  Det finns flera mål där facket vunnit, bland annat det som Sandra skriver om om lokföraren Toralf som har Asberger där SEKO var inblandat;
  http://www.lag-avtal.se/nyheter/diskriminering/article3593425.ece
  Här är ytterligare ett mål om Asberger;
  http://www.lag-avtal.se/nyheter/diskriminering/article3492475.ece
  Och här är ett tredje, om ADHD;
  http://www.lag-avtal.se/nyheter/anstallning/uppsagning/article3527060.ece
  Lycka till! DU kan nu göra skillnad inte bara för dig själv utan för oss alla!

 143. Anna-Karin

  Hej
  Ta kontakt med facket alternativt jurist och så hänvisar du till den här domen mot lokföraren som fick sparken efter 30 års prickfritt körande. Det är inte diagnosen som är farlig, det är synen på att alla är ”farliga” som ställer till det. Det missas att det finns grader av funktionsnedsättning. Ibland kan faktiskt en diagnos vara en stor tillgång i ett arbete.

  Jag tror du har en god chans att vinna i AD.

  Kram å stå på dig så inte någon annan gör det.

 144. Diana

  För jävligt e det!!!
  Det finns nåt som heter ”centrum för rättvisa” i Stockholm som drivs av clarence craford… ta kontakt m honom..vet inte om de hjälper i dessa fall men det tål att kollas upp!!!
  Lycka till!!!

 145. Jocke

  Hej!
  Jag gjorde det misstaget när jag fick min ADHD diagnos för ca 10år sedan och berättade det för mitt jobb inom hemtjänsten och helt plötsligt(ca 2v senare) så var jag inte lämpad att jobba kvar på hemtjänsten eftersom jag inte kunde duscha tanterna…

  Trodde det hade blivit mera kunskap om ADHD mm nuförtiden…
  Hade visst fel :/

  Gå vidare med facket och allt du kan!

  Lycka till!

 146. Sandra

  Jag är förtroendevald i en SEKO klubb på järnvägen. Är du med i SEKO??? De har drivut ett ärende åt en förare med Asbergees nyligen. Om du är medlem kontakta P-O Fällman på förbundet. De sitter på Hagagatan vid Idenplan! Lycka till och GE INTE UPP!!!

 147. cajsa

  Men nog är det väl själva f…. att sådant får ske!
  Kämpa för din rätt att behålla ditt jobb och lycka
  till. Det här vinner du!

  Har själv adhd och finner inte ord för hur du nu
  har behandlats. Helt sanslöst!

 148. Alma

  Hej vännen!
  Det hät låter som en mardröm. Förstår inte varför just nu? Ring till facket, dem jobbar för dig. Om jag får några andra tips, så hojtar jag på momangen. Men, släpp inte det här. Du måste kämpa vidare. Du är en underbar kollega, riktig bra tågvärd och pålitlig arbetare. Ge inte upp.
  Kramar till hela familjen!

 149. Ulrika

  Hejsan!
  Tråkigt att höra, men jag är inte förvånad. Sedan några år måste alla kryssa i om man har ngn form av Npf = bland annat asperger och ADHD vid ansökan om körkortstillstånd. Transportstyrelsen anser att ALLA med npf är inte lämpliga att arbeta inom yrkestrafik. Alla med npf måste lämna läkarintyg för att få ett körkortstillstånd. Transportstyrelsen har rätt att begära in vilken information som helst, hur många år som helst bakåt i tiden om dig, journaler, socialtjänst, skola, de har till och med större frihet än polisen att få ut information från olika instanser. Om du lyckas få ett körkortstillstånd och får ditt körkort och senare blir inblandad i en bilolycka kommer med sannolikhet du anses skyldig för du har ju npf… det står ju i dina papper. De som jag diskuterat detta med tycker detta är bra. Fördomarna i samhället är enorma 🙁

 150. Underbara ADHD

  Publicerade precis ett inlägg på Underbara ADHD:s FB-sida (vilken är störst i landet, Skandinavien, Norden och ja, hela norra Europa om inget plötsligt skett) där vi uppmanar folk att både reagera och agera. Speciellt de som besitter kunskap inom arbetsrätt. Kan inte med ord beskriva känslorna jag fylls av när jag läser detta. Inlägget hittar du här: https://www.facebook.com/Underbaraadhd/posts/613073878782573?notif_t=like

  Finns det något vi på Underbara ADHD kan göra för att hjälpa till är du varmt välkommen att mejla mig, Georgios Karpathakis, som är grundare och ägare på [email protected].

  /Jojje

 151. Kerstin

  Kramar till dig. Blir både ledsen och upprörd över den diskriminering du utsatts för. För ett tag sedan skedde en liknande händelse med en lokförare med Asperger, som också skött sig prickfritt alla år. Han fick rätt och är beviljad skadestånd. Ska dela och hoppas någon kan hjälpa dig framåt, för det här är oacceptabelt.

 152. Madelein - mother to six wonderful kids

  Hej!

  Detta är inte första gången det här händer, ta kontakt med Anna Norrman som är intressepolitisk ombudsman på Riksförbundet Attention. Hon är också jurist och kan nog hjälpa dig med hur du skall gå vidare. Sitter själv i förbundsstyrelsen och just sådan här diskriminering gillar vi INTE. Kommer dela inlägget på ställen där jag vet att det finns folk som kan mycket om överklaganden mm.

 153. Jess

  GAAAHH mitt fackliga hjärta krossas när jag hör detta!!
  Hur i helvete (ursäkta språket) kan ditt fack godkänna det? Eller ditt skyddsombud om du inte är med i facket? Jag tror att du kan vända dig till Arbetsdomstolen med detta ärende då det är ren och skär diskriminering! Lika illa att sparka dig med ADHD som att sparka en Muhammed! Hade Previa och Transportstyrelsen sparkat Muhammed hade det kallats rasism.
  Om du är medlem i ett fack vänd dig omgående dit och be om hjälp. Om du inte är det, sök på google om hur man anmäler till Arbetsdomstolen för sparka folk hit och dit får man faktiskt inte enligt de arbetsrättsliga lagar som finns!
  En stor bamsekram

  1. adhdpappan

   Tack Jess för din kommentar. Känns riktigt kränkande att inte få komma till sitt arbete där jag alltid varit lojal och aldrig ställt till det!
   Att få höra att dom vill ha möte och diskutera omplacering när jag är redo att arbeta för natten var ett slag under bältet och jag ville bara fall under jorden MEN kommer kriga för min rätt att arbeta kvar på min tjänst!

stats